ثبت شرکت و موسسه
به منظور پرداختن به انواع فعالیتهای تجاری، ثبت شرکت الزامی است. در واقع با ثبت شرکت کسب و کار شما به رسمیت شناخته شده و میتوانید به صورت قانونی و معتبر به فعالیتهای کاری مورد نظر خود بپردازید. اگر شما قصد داشته باشید تا شرکتی را به ثبت برسانید، احتمالا برایتان سوال است که روال این فرایند به چه صورت خواهد بود. در این مطلب قصد داریم تا مدارک، مراحل و دلایل ثبت شرکت را به شما بگوییم و همچنین انواع شرکتها را نیز مورد بررسی قرار خواهیم داد.
ثبت شرکت چیست؟
ثبت شرکت یک قرارداد تجاری است که میان افراد حقیقی و حقوقی منعقد میشود. بر اساس این قرارداد طرفین باید در چارچوب قوانین تعیین شده مشغول به فعالیت شوند.
طبق قانون کشور، ثبت تمامی شرکتهای تجاری الزامی است. افراد پس از تاسیس شرکت برای انجام فعالیتهای تجاری و بهرهمندی از مزایای شرکت باید در اداره امور ثبت شرکتها، شرکت خود را ثبت کنند.
لازم به ذکر است اداره امور ثبت شرکتها زیر نظر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور است. با اتمام مراحل ثبت شرکتها در این سازمان، کد 11 رقمی و شماره ثبت برای شرکت دریافت خواهید کرد.
ثبت انواع شرکت ها
شرکتهای تجاری شامل 7 نوع هستند که در این میان شرکتهای سهامی خاص و با مسئولیت محدود دارای آمار ثبت بیشتری هستند.
- شرکتهای تضامنی
- شرکتهای سهامی عام
- شرکت های سهامی خاص
در هر یک از انواع شرکتهای فوق با ثبت شرکت، کسب و کار جلوهی حقوقی، رسمی و قانونی به خود میگیرد و باعث اعتبار بخشی به شرکت میشود. در ادامه مطلب به بررسی انواع شرکتها میپردازیم.
چرا باید شرکت ثبت کنیم؟
مهمترین دلایل ثبت شرکت در ایران به شرح زیر است.
· الزام دولتی برای ثبت شرکت
شرکتها برای دریافت خدمات مرتبط با دولت بایستی شرکت خود را به ثبت رسانده باشند. برخی از این امور دولتی شامل شرکت در انواع مناقصه و مزایدهها، انجام امور مالیاتی، دریافت وام از بخشهای دولتی و بانکهای خصوصی، اخذ مجوزهای مختلف و… هستند.
· اخذ نمایندگی شرکت
برای اخذ نمایندگی شرکت در بخش خصوصی یا دولتی و همچنین اخذ نمایندگی در خارج از کشور، بایستی شرکت تجاری خود را ثبت کنید.
· اطمینان بخشی به سرمایه گذاران
زمانی که افراد برای سرمایهگذاری شرکت شما را انتخاب میکنند، قطعا به یک مدرک معتبر جهت اطمینان برای سرمایهگذاری نیاز دارند؛ بنابراین با ثبت شرکت به نوعی این اطمینان از جانب شما به سرمایهگذاران داده میشود تا با آسودگی خاطر سرمایه خود را در اختیار مجموعه شما قرار دهند.
· حفظ سرمایه انسانی
برای حفظ منابع کارمندان، مدیران و مشتریان در یک مجموعه لازم است شرکت خود را به ثبت برسانید. در واقع با ثبت شرکت این افراد میتوانند از امکانات عمومی نظیر بیمه و بازنشستگی و خدمات دولتی بهرهمند شوند.
· تعیین صلاحیت شرکت
با ثبت شرکت در اداره ثبت تمامی جزئیات کسب و کار شما در اختیار دولت قرار میگیرد. یکی از راههای تعیین صلاحیت شرکت نیز اداره ثبت میباشد. به عنوان مثال هنگامی که برای دریافت وام درخواست میدهید، برای تعیین صلاحیت شرکت شما، کد شرکت در این سازمان بررسی میشود و بر این اساس رتبهبندی خواهید شد.
· رزومه و سابقه رسمی برای شرکت
ارائه رزومه یا سابقه رسمی به اشخاص حقیقی و حقوقی نشاندهنده سوابق موفق شرکت شما است؛ بنابراین برای ارائه رزومه رسمی لازم است ابتدا شرکت خود را به ثبت برسانید.
· ایجاد امنیت قانونی
با ثبت شرکت این اطمینان از جانب شما داده میشود که تمامی فعالیتهای تجاری شرکت در چارچوب قوانین تعیین شده میباشد و منافع مخاطبان شرکت به خطر نمیافتد.
مشکلات ناشی از عدم ثبت شرکت
- شرکتهایی که ثبت نشدهاند مطابق قانون کار اجازه شرکت در انواع مزایدهها و مناقصهها را نخواهند داشت. که این موضوع تاثیر بسیار زیادی در روند کسب و کار شما خواهد داشت.
- اگر شرکت شما در اداره ثبت به ثبت نرسیده باشد، همین موضوع باعث سلب اعتماد سرمایهگذاران و مشتریان خواهد شد. در واقع با ثبت شرکت تمامی فعالیتها در چارچوب قانونی تعیین شده پیش خواهد رفت و باعث ادامه همکاری سایر افراد با مجموعه شما خواهد شد.
- از جمله مشکلاتی که برای شرکتهای ثبت نشده پیش میآید میتوان به عدم پذیرش تعهدات و مسئولیتها از جانب شرکا اشاره کرد. اما هنگامی که شما شرکت خود را ثبت کنید تمام مسئولیتها، درصد سهم و مشارکت اعضا و تعهدات قانونی آنها را به ثبت رسانده و اگر در هر یک از موارد فوق تخلفی صورت گیرد، امکان پیگیری آن از طریق قانون وجود دارد.
- دریافت نمایندگی از شرکتهای داخلی و خارجی مستلزم ثبت شرکت و رسمیت بخشیدن به فعالیتهایی است که از سوی مجموعه شما انجام میشود؛ بنابراین اگر شرکت خود را ثبت نکنید، قادر به دریافت نمایندگی سایر مجموعهها و توسعه کسب و کار خود نخواهید بود.
مراحل ثبت شرکت
تماس با مشاوران مجرب هلدینگ افریقا شما را در تسریع این امر کمک میکند.
پس از تایید اطلاعات، مدارک به اداره تایید نام ارجاع داده میشود. در مرحله بعد، با تایید نام مدارک متقاضی به صورت بارکد دار پرینت گرفته و به اداره ثبت ارجاع داده میشود. در صورت کامل بودن مدارک، آگهی صادر خواهد شد. در نهایت متقاضی با مراجعه به اداره ثبت و پرداخت هزینههای قانونی، آگهی ثبت شرکت را دریافت خواهد کرد.
انواع شرکت و موسسه:
به طور کلی چند شرکت با کاربریها و اهداف مختلف وجود دارند که صاحبان کسب و کارها باید بر اساس نوع و زمینه فعالیت خود اقدام به ثبت هر یک از آنها نمایند. در ادامه انواع شرکتها را به طور کامل مورد بررسی قرار میدهیم.
شرکت تضامنی:
شرکتهای تضامنی برای امور تجاری مختلف بین دو یا چند نفر با مسئولیتهای تضامنی ثبت میشوند. در شرکتهای تضامنی اگر دارایی شرکت برای پرداخت تمام بروز کفایت نکند هر یک از شرکا محصول پرداخت تمام قروض مربوطه خواهد بود. همچنین در صورتی که هر نوع قرارداد بین شرکا بر خلاف این اصل شود، در مقابل اشخاص دیگر کان لم یکن و فاقد اعتبار خواهد بود. برای انتخاب اسم شرکتهای تضامنی باید حداقل اسم یکی از شرکا در کنار عبارت شرکت تضامنی ذکر شود. همچنین در صورتی که اسم شرکت شامل تمام اسامی شرکان باشد باید بعد از ذکر عبارت شرکت تضامنی و نام بردن اسم یکی یا چند تا از شرکا، عبارت (و برادران) یا (و شرکا) قید شود.
شرکت نسبی:
نوع دیگر شرکتهای نسبی هستند که تحت اسم مخصوصی بین دو یا چند نفر تشکیل میشوند و مسئولیت هر یک از شرکا نسبت به سرمایه که در شرکت قرار دادند تعیین خواهد شد.
تفاوت اصلی شرکتهای نسبی با شرکتهای معدنی این است که در شرکتهای نسبی، شخصیت حقوقی برای شرکت در نظر گرفته میشود. در نام این نوع شرکتها نیز باید در کنار عبارت شرکت نسبی حداقل یکی از شرکا قید شود. همچنین قانون ذکر عبارت و شرکا و برادران برای نامهای که شامل تمام ارکان باشد در این شرکتها نیز صدق میکند.
در شرکتهای نسبی اگر دارای موجود برای پرداخت تمام قروض کافی نباشد هر یک از شرکا باید نسبت به سرمایه که در شرکت قرار دادند مسئول پرداخت بخشی از قروض شرکت باشند. همچنین زمانی که شرکت نسبی منحل نشده باشد مطالبه قروض مربوطه باید از خود شرکت صورت بگیرد.
شرکت با مسئولیت محدود:
در این شرکتها هر یک از شرکا بدون اینکه سرمایه در شرکت گذاشتهاند به سهام مشخصی تقسیم شده باشد، صرفاً به نسبت سرمایه خود مسئول تعهدات و قروض شرکت هستند. در آزمون شرکتها حتما باید عبارت با مسئولیت محدود ذکر شود و در غیر این صورت شرکت در برابر اشخاص ثالث، نوعی شرکت تضامنی به حساب میآید و تابع مقررات آن میباشد. در اسم شرکتهای با مسئولیت محدود نباید نام هیچ یک از شرکا ذکر شود. در صورتی که نام یکی از شرکا در نام شرکت ذکر شود آن فرد در برابر اشخاص ثالث حکم شریک ضامن در شرکت تضامنی را دارد.
در اساسنامه شرکت باید صراحتاً قید شود که سهم الشرکه شرکتهای غیر نقدی هر کدام در چه میزانی تقویم شدهاند. یکی از وضعیتهای شرکت با مسئولیت محدود این است که از قیود مربوط به سرمایه و نسبت شرکا تا حد زیادی فارغ هستند. به همین دلیل این شرکتها معمولاً بین چند دوست و همکار یا افرادی که با همفامیل هستند به ثبت میرسد به هر یک از آنها بسته به سرمایه خود مسئولیت محدود در شرکت خواهند داشت.
شرکت مختلط سهامی:
این شرکتها بین چند شریک ضامن و شرکای سهامی تشکیل میشوند. درباره شرکتهای سهامی افرادی هستند که سرمایهای که داخل شرکت قرار دادند به تعداد سهامهای مشخصی تقسیم شده است و مسئولیت آنها نیز نسبت به همان میزان سرمایهای که در شرکت قرار دادند تعیین میشود. اما شرکای ضامن افرادی هستند که سرمایهشان به تعداد سهام مشخصی تقسیم نشده و مسئول قروض شرکت هستند. در اسم شرکتهای مختلط سهامی باید عبارت شرکت مختلط در کنار حداقل اسم یکی از شرکای ضامن ذکر شود.
شرکت مختلط غیر سهامی:
در شرکتهای مختلط غیر سهامی تا یک یا چند شریک با مسئولیت محدود و همچنین یک یا چند شریک ضامن وجود دارد که همه آنها تعداد سهام مشخصی در شرکت دارند. در واقع زمانی که یک تاجر احتیاج به سرمایه داشته باشد و نخواهد که تحت وام یا موارد دیگر آن را به دست بیاورد، چرا شریک را وارد شرکت میکند و بسته به میزان سرمایه که وارد شرکت کردند، مسئولیت محدود را به آنها محول میکند و خود او نام تعهدات شرکت را ضمانت میکند.
در نتیجه اگر بعد از استهلاک سرمایه همچنان برای شرکت باقی مانده باشد شرکای ضامن مسئول پرداخت این قروض هستند و شرکایی که به میزان سرمایه خود مسئولیت محدود در شرکت دارند مسئولیتی در برابر قروض شرکت نخواهند داشت. در این نوع شرکتها نیز باید عبارت شرکت مختلط در کنار حداقل یکی از شرکای ضامن ذکر شود.
شرکت سهامی عام:
شرکتهای سهامی عام سرمایه مورد نظر خود را از راه فروش سهام شرکت خود به مردم تامین میکنند. در واقع این شرکتها حداقل ۵۱ درصد از سهام خود را از طریق بورس به عموم مردم واگذار میکنند. باید بدانید که تنها شرکتهای سهامی عام در بورس پذیرفته خواهند شد. در نام این نوع شرکتها باید حتماً عبارت شرکت سهامی در کنار نام اصلی شرکت ذکر شود. حداقل سرمایه شرکتهای سهامی عام پانصد هزار تومان است و نباید از این مقدار کمتر باشد.
شرکت سهامی خاص:
شرکتهای سهامی عام سرمایه خود را در هنگام ثبت منحصراً توسط موسسین تامین میکنند. در شرکتهای سهامی خاص تمام سهام شرکت متعلق به اعضای هیئت مدیره و سهامدارانی است که نام آنها در اساسنامه و مدارک مربوطه درج شده باشد. همچنین در صورتی که افراد دیگری قصد داشته باشند توسط سهام شرکت بهرهمند شوند میباید با تنظیم یک صورتجلسه ورود به شرکت و انتقال سهام، از سهام شرکت بهرهمند شوند. برنامه شرکتها باید اسم اصلی شرکت در کنار عبارت سهامی خاص ذکر شود. همچنین حداقل سرمایه شرکتهای سهامی خاص ۱۰۰ هزار تومان است.
شرکت تعاونی:
به عنوان آخرین نوع شرکتها باید به شرکت تعاونی اشاره کنیم که اهدافی متفاوت با دیگر شرکتهای معرفی شده دارد. در واقع هدف اصلی شرکت تعاونی کمک به بهبود وضعیت رفاه و اقتصادی شرکا و همچنین تعمیر نیازمندیهای اصلی آنها است. این شرکتها بین اشخاص حقیقی به منظور فعالیتهای مربوط به تولید و توزیع تشکیل میشود. این شرکتها بیشتر زمانی تشکیل میشوند که وضعیت اقتصادی نابسامان بوده و به واسطه گرانی و تورم حاکم بر کشور قدرت خرید مردم کاهش پیدا کرده باشد. در چنین شرایطی این شرکتها با ارائه خدمات مختلف، خدمات تولید و امکانات رفاهی افرادی که در طبقه اقشار کم درآمد قرار میگیرند را تحت پوشش خود قرار خواهند داد.
مدارک ثبت شرکت:
برای ثبت شرکت باید مدارک متعددی را ارائه دهید. این مدارک بسته به نوع شرکت و اشخاص حقیقی یا حقوقی متفاوت است. به طور کلی برخی از مدارک لازم در ثبت شرکتهای تجاری به شرح زیر است.
- کپی شناسنامه و کارت ملی شرکا و مدیران شرکت
- ارائه گواهی عدم سوء پیشینه کلیه اعضای شرکت
- برای شرکتهایی که به مجوز نیاز دارند باید تاییدیه ارگان یا وزارت خانه مربوطه را ارائه دهید.
- ثبت نام در ثنا
برای اطلاع از جزئیات مدارک لازم برای ثبت شرکت میتوانید به اداره ثبت مراجعه کنید یا با مشاوران مجرب در این زمینه مشورت کنید.
مدت زمان لازم برای ثبت شرکت:
به طور کلی عوامل مختلف بر مدت زمان ثبت شرکت تأثیرگذارند که در ادامه به برخی از آنها میپردازیم.
یکی از اصلیترین عوامل تاثیرگذار بر صورت ثبت شرکت انتخاب شرکا و اعضا برای تشکیل یک گروه است. در واقع به منظور به رسمیت شناخته شدن هر یک از شرکا باید کپی کارت ملی و شناسنامه اعضای مورد نظر توسط یک فرد به اداره ثبت شرکتها تحویل داده شود.
همچنین مدت زمان مشخصی برای فرایند رسیدگی به مدارک ارسالی در اداره ثبت شرکتها وجود دارد. البته معمولاً زمان رسیدگی به درخواستها در اداره ثبت شرکتها در کوتاهترین زمان ممکن صورت میگیرد. علاوه بر این مورد بعد از ثبت شرکت باید آگهی مبل برای موضوع در روزنامه منتشر شود. البته باید توجه داشته باشید که در حال حاضر به واسطه شرایط شیوع بیماری حاکم بر کشور اکثر خدمات ثبت شرکت تحت سامانه اینترنتی مشخص به صورت آنلاین قابل انجام است و تا سر حد امکان میزان مراجعه حضوری کاهش پیدا کرده است.
در نهایت به طور متوسط مدت زمان معمول برای ثبت درخواست و در انتها ثبت شرکت حدود ۳۰ روز تخمینزده میشود.
پس از تکمیل مدارک ثبت شرکت طی 12 روز کاری امکان پذیر است
هزینه های ثبت شرکت
به طور کلی هزینههای ثبت شرکت با توجه به نوع شرکت متفاوت است. در اینجا برخی هزینههای مشترک در هنگام به ثبت رساندن شرکتها را بررسی میکنیم.
1-هزینه درخواست ثبت که باید در اداره ثبت پرداخت شود.
2-هزینه تعیین نام در سامانه
3-هزینه تهیه پاکت و پست مدارک
4-هزینه حق الثبت در اداره ثبت
5-سایر هزینهها مانند هزینه پلمپ دفاتر و…
دریافت مشاوره ثبت شرکت:
در این مقاله سعی کردیم به طور کامل هر آنچه که باید درباره ثبت انواع شرکتها بدانید را مورد بررسی قرار دهیم. در صورتی که قصد داریم شرکت را برای کسب و کار خود به ثبت برسانید، میتوانید با مجموعه ما تماس حاصل فرمایید تا مشاور مربوطه شما را در این زمینه راهنمایی کنند.
انواع ثبت شرکت عبارت است از:
- ثبت شرکت با مسئولیت محدود
- ثبت شرکت به صورت سهامی خاص
- ثبت شرکت به صورت سهامی عام
- ثبت شرکت های غیرتجاری
- ثبت شرکت تعاونی
- ثبت شرکت تضامنی
- ثبت شرکت به عنوان نمایندگی یک شرکت خارجی
شرکت های با مسئولیت محدود از نظر آماری بیشترین تعداد را در بین شرکت های ثبت شده دارند. مفهوم ثبت شرکت با مسئولیت محدود این است که سقف تعهداتی که اعضای شرکت می توانند داشته باشند محدود به سرمایه ی ثبتی آن ها است؛ برای این نوع ثبت شرکت لازم است که حداقل دو شریک برای ثبت شرکت متقاضی باشند. معمولا شرکت های با مسئولیت محدود کارآمدی بسیار بالایی دارند.
شرکت های سهامی خاص و سهامی عام در نوع تامین سرمایه با یکدیگر تفاوت دارند. به این معنا که شرکت های سهامی عام، آن دسته از شرکت هایی هستند که بخشی زیادی از سرمایه مورد نیاز آن ها از طریق فروش اوراق و توسط مردمی که این اوراق را خریداری می کنند تامین می شود. اما یک شرکت سهامی خاص، تمامی سرمایه اش توسط تعداد محدود و مشخصی از سهامداران (حداقل 3 نفر) تامین می گردد.
برخلاف شرکت های با مسئولیت محدود، سقف تعهدات با میزان سرمایه ثبتی محدود نمی شود؛ شرکت های سهامی خاص از نظر تعداد ثبت، پس از شرکت های با مسئولیت محدود در رده دوم قرار دارند.
شرکت های تعاونی خود سه نوع مختلف دارند: تولیدی، توزیعی و تولیدی توزیعی. این شرکت ها باید با حداقل تعداد 7 سهامدار به ثبت برسند و دو نفر از این سهامداران باید در زمینه فعالیت شرکت دارای مدرک تحصیلی یا جواز کسب مخصوص باشند.
حال پس از ارائه این توضیحات در زمینه انواع ثبت شرکت ها، به معرفی مراحل تغییرات شرکت ها می پردازیم.